Hasznos infók falkivágás, panelvágás, válaszfal bontásnál

Panelházakban, társasházakban  a falak funkciója, illetve statikai szempontok szerint csoportosíthatóak. Falvastagságuk meghatározza szerepüket az épület egészében:

Válaszfal vastagsága panellakásokban 4-8cm között változik fal szerepe és az emeletek változása szerint. Panel válaszfalak funkciójukat tekintve határoló, térelválaszató szerepet töltenek be, ezért statikai, merevítő szerepük nincs. Mivel ezeknek a válaszfalaknak vékonynak, de egyben merevnek is kell lenni, ezért ezek erősen vasaltak, kiváltképp a faltalálkozásoknál, sarokrészeknél, ajtósíkok körül. Falbontásuk gyors, hatékony és tiszta megoldásainknak köszönhetően akár berendezett lakásokban is elvégezhetőek . Válaszfalak kivágásához nem kell semmilyen engedély, ha külön kikötése nincs a háznak. Ritkább esetben formaiság miatt szoktak egy statikai szakvéleményt kérni.

Merevítő, haránt tartó válaszfal vastagsága általában 11-13 cm között változik. Szerepe a főfalak merevségének biztosítása, földrengés szél és egyéb oldalirányú erők ellen, emeletek feletti önsúly hordása. Falvágásukhoz statikai szakvélemény szükséges, mely teljes értékkel írja le a vágási méreteket, technológiát és munkavédelmi előírásokat. Ez 46nm-es, másfél szobás lakások esetében a konyha-nagyszoba közötti, illetve a fürdőszoba-gardróbhelység közötti fal.

Főfalnak panellakásokban a 14-20cm vastagságú falakat nevezzük. Ha főfal, akkor annak vágása statikai szakvélemény köteles, a kivágott rész teherkiváltása acélgerenda áthidalóval történik aminek pontos méretét, acélminőségét és beépítését a szakvélemény határozza meg. Tartószerkezeti beavatkozásánál a kiváltó acélszerkezet beépítését, engedéllyel rendelkező szerkezeti lakatos végezheti, felelős kivitelezői nyilatkozat mellett, így ezt mi is egy megbízható partnercéggel együttműködve készítettjük el, munkáink során. Panelfal vágás estében a tartószerkezei beavatkozásoknál  minden esetben szükséges a statikai szakvélemény.

Ha 6-7cm vastag a betonfal, ill. 14cm (vagy az alatti) vastag téglafalról van szó, akkor az valószínűleg válaszfal, amit akár teljes egészében is ki lehet bontani engedély nélkül két helységek között, így egy légterű kényelmes helységet alakíthatunk ki otthonunkban. Betonvágásnál, válaszfal vágásnál főleg panelban előforduló elektromos vezetékek kikötésében tudunk segíteni, azonban ajánlott a legrövidebb időn belül szakembert hívni és átnézetni a hálózatot, a falvágás elvégzése után.

Fontos megemlíteni, hogy a panelházak, társasházak főfalainál a falkivágás engedélyezése  már nem építési engedélyköteles, viszont így is érdemes konzultálni a munka megkezdése előtt szövetkezeti, társasházi épületeknél  az épület ingatlankezelőjével, szövetkezei elnökével.
Ha a statikai szakvélemény kimondja, hogy a vágandó fal nem szerkezeti tartó (teherhordó) fal, vagyis nem főfal, akkor további engedélyre már nincs szükség (függetlenül a vastagságtól, ha külön határozat ezt nem tiltja).

Épületenként változó (és ez a ritkább eset), de előfordulhat, hogy létezik olyan önálló leírt kikötés, ami a falvágást, betonfúrást tiltja, az adott épületben – de ezek természetesen, csak a főfalakra vonatkoznak

A vastagabb falakat, érdemes és ajánlott megnézetni egy statikussal, vagy érdeklődni a gondnoknál, közös képviselőnél, mert nem minden vastag fal főfal.

A munkakezdés előtt célszerű a házban néhány nappal korábban kiírni, illetve kifüggeszteni a munka kezdésének időpontját és jellegét, tájékoztatni a közös képviselőt.

Falvágással új nyílások, nyíláskialakítások:

Családi házak, illetve társasházi lakások átalakítása során igen gyakori a meglévő nyílásrendszer átalakítása: falnyílások befalazása, ajtószélesítés, valamint teljesen új nyílások vágása, nyíláskialakítások készítése funkció szerint.

Az  átalakítás érinthet külső, vagy belső teherhordó falakat, válaszfalakat. Már a gondolkodás első fázisban hangsúlyozni kell, hogy mindenképpen szükséges statikus tervező bevonása. Az érintett fal az épületben betöltött szerepét, teherviselő vagy éppen nem teherviselő voltát is csak szakember tudja teljes bizonyossággal megállapítani.

Általánosságban igaz ugyan, hogy a válaszfalak kibontása vagy éppen a válaszfalakban létesítendő új nyílások önmagukban nem engedélykötelesek – a laikus azonban nem feltétlenül tudja eldönteni, hogy az adott fal egyszerű válaszfal-e, vagy sem.

Az utólagos nyíláskiváltásokat leggyakrabban acélgerendákkal, ritkábban falazott boltövvel vagy valamilyen előre gyártott kiváltóelem beépítésével, és egészen ritkán monolit vasbeton szerkezettel valósulnak meg. Falvágásnál az elsődleges szempont a statikus által meghatározott vágási mód, ütem, munkavédelmi szabály betartása!

Legyen szó átadó, ablak, fényáteresztő nyílás falkivágásáról, födémvágásáról vagy komplett válaszfal bontásról az alábbi módszerekkel a teherhordás kiváltása megoldható:

Betonvágás utáni kiváltások, áthidalások módszerek szerint

Acélgerendás:

Messze a leggyakoribb alkalmazásnak, az acélgerendás megoldások mondhatóak. A nyílás  kiváltása általában, két egymás mellé helyezett I-szelvényű acélgerendával történik a betonvágás után. Lényeges körülmény a fal szélessége, a tervezett nyílás fesztávolsága. Válaszfalba (12-15 cm szélességű falba ) egy, az egy-két tégla (25-30 cm ) széles falakba két, az ennél szélesebb falakba már általában három vagy több acélgerendát helyeznek el egymás mellé.

Acélkeretek:

Házgyári paneles épületekben a teherviselő vasbeton falakba nem csupán egyszerű vízszintes áthidalókat, hanem speciális  (általában U-szelvényekből összeállított)  acélkereteket építenek be, a betonvágással készült nyílás köré. Panelvágás esetén gyakori megoldás a kiváltásra.

Porotherm áthidaló:

Tégla épületeknél használt, egyszerű megoldás a falvágás utáni áthidalásra. A kerámia papucsidommal betonozott, előfeszített Porotherm áthidaló a Porotherm építési rendszer szerves része, de más építési rendszerekhez is alkalmazható. Lakó és közösségi épületek, családi házak, társasházak, épület-felújítások, átalakítások, emeletráépítések, tetőtér beépítések külső és belső falaiban 0,75-2,75 m nyílásméretekhez alkalmazható kéttámaszú áthidaló szerkezet.

A munkakezdés előtt célszerű a házban néhány nappal korábban kiírni, illetve kifüggeszteni a munka kezdésének időpontját és jellegét, tájékoztatni a közös képviselőt.

Statikai szakvélemény és engedélyeztetés lebonyolításához kattintson ide.