0670/6707837 info@falvagas.com

Betonroppantás, betonrepesztés és betonharapás

Betonrepesztés

A beton, illetve vasbeton szerkezeteket illetően gyakran felmerülnek olyan apróbb gondok, esetleg nagyobb problémák, nem kívánatos elemek, tervezési vágyak, amelyek utólagos átalakítást igényelnek. Ilyenkor szóba jöhet a fal vágása, a betonfalak fúrása, panellakások falainak szabása. Ez esetben az ügyfelek többsége bátran fordul hozzánk, hisz tudják, hogy mi mindig a legjobb minőséget garantáljuk, amit bizonyítani tudunk egy szakképzett, összeszokott és tapasztalt csapattal, illetve az őket segítő, az építőiparban használt legkorszerűbb és legprofibb gépek és gyémánt szemcsés szerszámok által.

Nem is csoda, hogy a legmodernebb gépekkel dolgozunk, hisz manapság a rohamos fejlődésnek indult világunkban a mély és magasépítészetben a vasbeton alkalmazása hatalmas méreteket öltött, eddig nem látott megoldások és kivitelezések születnek e téren, és természetesen ezzel egyidejűleg hatalmas fejlődés ment végbe a szerszámok, gépek terén is.

Erre nincs is jobb példa, mint a betonroppantásnál használt egyedi gép, a HYDROSTRESS BZ fej és a hozzátartozó BW-2 hidraulikus tápegység. Ez a forradalmi szerszám a betonszerkezet roppantásának, morzsolásának igazi specialistája, hisz bármilyen feladattal meg tud birkózni.

Vegyünk példának egy olyan esetet, ahol kivágtunk egy 25 centiméter vastag betonfalból egy 80 × 200 centiméteres ajtónyílást. Eddig nem is volt gond, de ezek után a több mint egy tonnás darabot ki is kell juttatni az épületből, és ugyebár kézben nem lehet. Ekkor jön szóba a roppantással történő megoldás, amely nagyon gyors, elképesztően csendes, a legkevesebb porral jár, nem úgy, mint a vésés, és emellett pedig teljesen rezgésmentes is. Ez a modern és forradalmi betonroppantó gép akár harminc centiméter vastagságig is tökéletes használható, súlyát tekintve negyvenhét kilogrammos.

Tudni kell róla, hogy két ember kell az üzemeltetéséhez, a roppantó feje egy nagy patkó alakú CNC-zett alumínium tömb, hidraulikus munkahengerrel és acélcsúccsal. A hihetetlen ereje nem vitás, hisz a hétszázötven atmoszféra nyomású hidraulika szivattyú által mozgatott acéltüske harminc tonna nyomással összetöri a betont, és lerepeszti a betonvasról. Hihetetlen kivitelezésekre képes, és egy fogással körülbelül tizenöt, maximum húsz centiméter betont lehet leroppantani. Mivel nem nagy, kis mérettel rendelkezik, ezért még lakásokban is lehet vele dolgozni, ami még egy fontos tényező a nélkülözhetetlenségét illetően.

Ide sorolható még a betonrepesztés, illetve a betonharapás is. A betonharapás során nem oldható meg, hogy akár kisebb elemeket össze lehessen törni, ez csak nagyobb elemekre, nagyméretű beton szerkezetek darabolására alkalmas módszer, ám semmi kétség afelől, hogy ez is egy kiváló technológia. A procedúrát illetően nem történik más, mint hogy a betonra felhelyezzük a szerkezetet, és a gép hidraulikus préselőnyomással átharapja a betont. Hatalmas erőt fejt ki, akár több tíz tonna nyomással morzsolja és töri szét a betont, akár nagyobb vastagság esetén is.

A másik hatalmas erőt és fejlettséget tükröző megoldás a betonrepesztés, amely e téren teljesen más alkalmazási megoldást követel, de ekkor sem marad el a várva várt hatás és végeredmény. Eben az esetben a sajtolófurat elkészítése után a repesztőfejen lévő dugattyúk szétfeszítik a betont. Közkedvelt megoldásnak tekinthető, hisz a művelet után kisebb darabokat kapunk, melyek könnyen szállíthatóak, és épp emiatt nagyban felgyorsítják és egyszerűbbé teszik a munkafolyamatot.

Legyen szó bármilyen betonnal kapcsolatos munkáról, mi felső kategóriás megoldásokat tudunk biztosítani. Mi sem jobb bizonyíték erre az, hogy már évek óta korszerű gépparkkal rendelkezünk, amivel a betonmegmunkálásban előforduló összes feladatot képesek vagyunk megoldani. Azt azonban nem árt tudni, hogy a gépek sem dolgoznak magukban, azok csak akkor készítenek profi munkát, ha egy olyan csapat áll mögöttük, amely tapasztalt, talpraesett, jártas és gyakorlott, illetve széleskörű szakértelemmel és szaktudással rendelkezik.