0670/6707837 info@falvagas.com

Kérdéseire most választ kap, ha falvágás, betonfúrás mellett dönt.

Válaszfal vágás

Otthonunk átalakítása során számos felújítási szakipari munka megkezdése előtt, célszerű a betonvágási, falvágási munkával kezdeni. Általában ezzel a munkával életteret növelünk, illetve helységek közötti közvetlenebb kapcsolatot létesítünk egy új nyílással. Azonban előnyét nézve a munkának sokakban számos kérdés felmerül, hacsak a régi betonbontási,vágási munkák képei villannak be. A mai korszerű technológia adta előnyöket kihasználva, ezek a munkálatok merőben különböznek pozitív értelemben, emeljük ki a legfontosabbakat:  rövidebb kivitelezési idő, rezgésmentesség, minimális por, egyenes szabályos sík vágások, kisebb zajszint.

Sok ember keres meg a következő kérdésekkel, ezekre szeretnék válaszolni, hogy átláthatóbb legyen a téma.

Főfalat ki lehet vágni?

Ennek meghatározásához statikai szakvélemény szükséges. Ha engedélyezett a betonvágás, akkor a terv alapján végezhető a  teher áthidalás mellett a falvágás.
Vasbeton szerkezetnél acélgerendával történik I gerendával vízszintesen, vagy acélkerettel (fordított U-alak) történik.

Mekkora piszokkal jár a falvágás, betonfúrás?

A falvágás, betonfúrás során a vizes gépeink pormentesen vágnak, felhasználva a gyémánttechnika pozitív előnyét, száraz vágásnál ipari porelszívást alkalmazunk így minimális a por.
Munkáink során nagy hangsúlyt fektetünk az előkészületi fázisra. Ez alatt a védőtakarással való állagmegőrzést értem. Lényege, hogy leválasztjuk a munkaterület légterét illetve a padlóburkolatot, takarást igénylő dolgokat befóliázzuk.
Falvágással, betonvágással kapcsolatos ötletek, képek: https://falvagas.com/betonvagas-2https://falvagas.com/betonfuras

Panelfal vágás során a falban vezetékek mennek, ez nem akadály?

A panelvágást érintő vezetékhálózatot leválasztjuk a hálózat gerincéről, a konnektorok, kapcsolók, kiállások vezetékeit a kötődobozoktól kikötjük, ezzel lehetővé tesszük, hogy zavartalanul menjen a falbontás, közben az áramellátás tökéletesen működjön.

Betonvágáshoz statikai tervre, engedélyre van szükségem. Hol szerezzem be?

Itt általában két lehetőség van. Egyszerűbb eset, ha a statikai terv beszerzésével – https://falvagas.com/statikus – a közös képviselő, illetve a lakószövetkezeti elnök tájékoztatásával gondoskodunk hogy megkapjuk a “zöld” jelzést a falvágás előtt.
Panelfal vágásánál kicsit összetettebb. Ha építési engedély szükséges, akkor a statikai terv beadása után az építési osztályon kell beszerezni az engedélyeket, ezt 30 napon belül kell kiadnia a lakástulajdonosnak, de általában ez kevesebb idő szokott lenni.

Válaszfalak vághatóak engedély nélkül, lehet-e teljesen síkban vágni a falak találkozásait?

Lakásokban általában a válaszfalaknak térelválasztó szerepük van ezért engedély nélkül bonthatőak. Azonban panellakásoknál előfordul, hogy ennek tudatában is kérnek statikai engedélyt belső szabályzat miatt.
Válaszfalak oldalait a rá merőleges falak találkozásánál pontoson síkba tudjuk vágni betonvágó gépeinkkel.

A falvágás, betonvágás milyen előkészületeket, szükséges dolgokat igényel?

Az engedélyek beszerzése után a munkaterület kialakítását, helyigényét kell megoldani. Nagyobb munkáknál a bútorok mozgatása, ami szükséges lehet, ebben is tudunk segíteni ha igény van rá.
Betonvágásnál ha lakásról beszélünk és nem kell 21 cm-nél vastagabb falat vágni elég a 220V-16Ah.

Vastagabb betonfalaknál már szükséges a 380 32 Amper vagy 3X16 Amper áramerősség szükséges.
A pormentes betonvágás lényege a vízhűtéssel való vágás, így vízvételi lehetőség biztosítása szükséges.

Betonvágás panellakásomban vízhűtéssel, nem ázunk le?

Falvágásnál, betonfúrásnál a szükséges vízmennyiséget elszívás nélkül a falról el tudjuk szedni, nem porszívózzuk, nem a földről szedjük fel így kizárva a leázást!

Falvágás, betonfúrás mennyi időt vesz igénybe?

Falvágási munkálatok volumenétől függ azonban lakásokban általában 1 nap alatt megoldható egy átadó, ajtó, de akár egy komplett válaszfal vágása, darabolása sittszállítása.
Betonfúrás esetén egy szellőzőfurat lakásban a jónapot-tól a viszontlátásig általában 1 óra.
Ipari munka esetében meghatározó tényező a furatok száma, vágási méretek, itt felmérés keretében lehet megállapítani a kivitelezés várható időtartamát.